Ediția din acest an a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului (SEAS) a transformat Constanța într-un spațiu plin de viață culturală, exprimată prin manifestări de teatru și spectacole în forme diverse, oferind o șansă reală unui public numeros de a vedea reprezentații de primă linie ale repertoriului național, semnate de regizori premiați și jucate de artiști consacrați. Un rol important în creșterea acestei manifestări l-au avut și sponsorii, cei care au investit în cultură la propriu, principalii susținători din zona privată fiind Public Power Corporation (PPC) România SA și Banca Comercială Română (BCR).
Rolul sponsorilor în succesul SEAS 2024
În cadrul SEAS 2024, alături de suportul principal asigurat de administrația publică, un rol de o importanță aparte l-au jucat sponsorii din mediul privat. Contribuția lor nu s-a limitat la o simplă infuzie de fonduri, ci a adus cu sine o nouă energie, o (re)afirmare a ideii că domeniul artelor și cultura în ansamblul ei pot sta pe locul meritat într-o societate doar atunci când resursele și viziunea se completează armonios și găsesc susținere din mai multe direcții.
Pentru a înțelege mai bine implicarea și contribuția acestora, i-am invitat să răspundă la câteva întrebări pe principalii sponsori ai SEAS 2024: Public Power Corporation (PPC) România SA și Banca Comercială Română.
Oana Gherasim, Director de Comunicare Public Power Corporation România
PPC România a fost sponsor al SEAS 2024. Cum ați decis să sprijiniți acest eveniment? V-ați oferit sau vi s-a propus?
Răspuns: Propunerea de parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța a venit din partea PPC România, având ca obiectiv creșterea vizibilității brandului pe plan local în contextul rebrandingului prin care compania a trecut recent. Am văzut în SEAS o oportunitate de a ne crește vizibilitatea și de a construi o relație pe termen lung cu comunitatea prin susținerea unui eveniment de amploare. Colaborarea cu domnul Erwin Șimșensohn, Directorul Teatrului de Stat Constanța, a venit firesc, datorită viziunii comune pentru dezvoltarea culturală a orașului.
Implicarea PPC în cadrul unei manifestări culturale a urmărit un câștig de imagine?
Răspuns: Participarea noastră la SEAS a fost mai mult decât un demers de imagine. Ne-am dorit să demonstrăm angajamentul nostru față de comunitate și să contribuim la dezvoltarea culturală a acesteia. Asocierea cu un eveniment de prestigiu precum SEAS ne-a permis să ne conectăm cu un public divers, pasionat de artă, și să consolidăm legături emoționale prin experiențe culturale autentice. Acest parteneriat cultural ne-a oferit oportunitatea să ne adresăm unui segment de public variat, cu interese legate de cultură, și să trăim împreună momente cu încărcătură emoțională, experiențe memorabile.
Sprijinul acordat unei instituții de cultură are legătură cu domeniul artelor per ansamblu sau are legătură cu anumite proiecte și cu oamenii ce dau viață acestor proiecte, managerii determinați, echipe de profesioniști care fac performanță?
Răspuns: Pe parcursul anului am confirmat o serie de parteneriate cu mai multe instituții culturale din anumite orașe pe care le avem în focus pentru 2024, iar Constanța este unul dintre acestea. Susținem proiectele care promovează arta în mod autentic, dar și echipele din spatele acestor inițiative. Determinarea managerului și profesionalismul echipei de la Teatrul de Stat Constanța au
jucat un rol esențial în decizia noastră de a susține SEAS, iar această colaborare reflectă dorința noastră de a contribui la proiecte durabile, cu impact real în comunitate.
SEAS este un succes, de la an la an mai mare. Veți continua să fiți alături de Teatrul de Stat Constanța, ca instituție de cultură favorită, și pe viitor?
Răspuns: A fost primul an în care am fost alături de Teatrul de Stat Constanța în calitate de partener al SEAS și ne bucurăm că am putut contribui la succesul evenimentului. Ne-am bucurat să găsim multă deschidere din partea organizatorilor pentru a construi împreună activări de brand care să ofere o experiență cât mai plăcută participanților la spectacole și ne dorim să ducem mai departe această colaborare de succes.
Spuneți ne într-o propoziție, cum credeți că ar arăta viața unui oraș în care instituțiile de cultură ar exista numai theoretic
Răspuns: Un oraș în care instituțiile de cultură ar exista doar teoretic ar fi un loc gol, lipsit de vitalitate. Instituțiile de cultură sunt esențiale pentru coeziunea unei comunități, ele oferind un spațiu în care oamenii pot explora idei noi, se pot implica în dezbateri și pot găsi inspirație. Lipsa acestor instituții ar duce la o erodare treptată a identității locale, a tradițiilor și a valorilor comune, transformând orașul într-un loc mai sărac din punct de vedere intelectual și emoțional.
Anamaria Mișa, Coordonator Comunicare Banca Comercială Română
BCR a fost unul dintre sponsorii SEAS 2024. Cum ați decis, în calitate de reprezentant al BCR, să sprijinti acest eveniment? V-ați oferit sau vi s-a propus?
Răspuns: Împreună cu Teatrul de Stat Constanța, am reușit să dezvoltăm un parteneriat solid, pe termen lung, bazat pe valori comune. Ceea ce mă bucură foarte mult este că totul a venit natural. Povestea noastră a început, în anul 2019, în perioada în care orașul nostru a candidat pentru titlul de ”Capitală a Tineretului din România”. Atunci, am fost extrem de încântată să observ inițiativa celor de la TSC de a sprijini tinerii din oraș, de a-i ajuta să se dezvolte prin cultură, prin spectacole destinate acestui segment, prin dezbateri pe teme sensibile pentru tinerii din orașul nostru și nu numai. Apoi, au urmat alte proiecte prin care parteneriatul nostru s-a consolidat iar stagiunea estivală este unul dintre acestea. În acest moment, ne considerăm parte din familia TSC și știu că împreună reușim să adăugăm valoare comunității din Constanța, arătând rolul important pe care îl joacă cultura în dezvoltarea fiecăruia dintre noi
BCR are o contribuție majoră la proiectul de refacere al Sălii Studio a Teatrului de Stat. Și la SEAS, BCR a fost un sponsor important. Care au fost rațiunile acestei implicări dedicate în domeniul spectacolului de teatru?
Răspuns: Ancora pentru toate proiectele pe care le dezvoltăm și pe care le susținem este prosperitatea comunității. Acționăm astfel, cu toate instrumentele pe care le avem la dispoziție. De la cursurile de educație financiară ”Școala de Bani” și până la dialogurile financiare pe care le purtăm cu clienții, zi de zi. În plus, suntem conștienți că trebuie să ne asumăm roluri diverse pentru a îmbunătăți calitatea vieții în comunitățile din care facem parte. Teatrul de Stat Constanța necesită nu numai o intervenție punctuală într-o sală, ci dezvoltarea sau construirea mai multor spații moderne de spectacole iar numărul mare de spectatori participanți la SEAS 2024 confirmă acest lucru. Noi, Banca Comercială Română, am hotărât să susținem renovarea Sălii Studio cu o sumă semnificativă astfel încât actorii, regizorii și spectatorii din Constanța să aibă parte de experiența pe care o merită. Sunt convinsă că vor fi din ce în ce mai multe investiții în această zonă, fie că acestea vor veni din mediul privat sau public.
Aveți în proiect să sprijiniți în continuare cultura, orientându-vă selectiv pe importanța proiectelor propuse de diferite instituții de profil, ori rămâneți alături de partenerii de până acum și evenimentele organizare de aceștia?
Răspuns: Suntem parte din comunitatea din Constanța și suntem aici permanent. Sigur că parteneriatul nostru cu teatrul continuă în viitor însă, suntem deschiși în a ne asocia cu toți actorii sociali care își doresc să facă bine pentru oraș și pentru noi, ca societate. Suntem aici pentru cultură, pentru educație, pentru inovație, pentru tineri și pentru orice idee care are un scop relevant și un sens bine definit.
Ce câștig are o Bancă, investind în Teatru?
Răspuns: Mai departe de valoarea financiară a business-ului nostru și de impactul în susținerea economiei, ne dorim să oferim valoare comunității și societății. Așa alegem să ne raportăm la proiectele pe care le susținem, analizând impactul asupra comunității și valoarea pe care o aduc oamenilor. Teatrul de Stat Constanța ne-a arătat că valorile pot avea succes și că un lucru bine făcut va ajunge, în termen scurt, la mințile și inimile oamenilor. Consider că această instituție a făcut un salt extraordinar în ultimii ani și, la cum am ajuns să îi cunosc …mă refer la Erwin (Șimsensohn- directorul TSC), Diana (Mititelu- regizor TSC ) șau Alina (Vasiliu- consultant artistic TSC ), sunt convinsă că mai este loc pentru creativitate și încă ne mai pot surprinde plăcut.
Din cadrul SEAS 2024, aveți un spectacol, manifestare de teatru stradal, un concert preferat? Ce sentiment aveți acum, gândindu-vă la acesta?
Răspuns: Am participat la câteva dintre spectacolele SEAS din această vară și pot să spun că un câștig personal, de această dată, al acestui parteneriat este că am început să înțeleg teatrul într-o altă cheie. M-am bucurat să văd că SEAS 2024 a propus constănțenilor spectacole valoroase, unele dintre ele premiate la nivel național. Pentru mine și familia mea,”Lecție despre Jazz” a fost o încântare pentru că Irina Sârbu și bandul dumneaei își propun să ne inițieze în universul jazz-ului într-o manieră plăcută și copilărească. Sigur că am menționat acest concert și pentru că am avut onoarea să îl găzduim în ”Zbor Hub”, centrul de tineret situat pe Faleza Cazinoului, spațiu pe care Banca Comercială Română îl va lansa în curând la Constanța. Am convingerea că acest centru va avea un real succes în comunitatea noastră pentru că mă bazez și pe Teatrul de Stat în dezvoltarea lui iar aceasta va constitui o nouă etapă a colaborării noastre.