BAROMETRU – instrument care măsoară presiunea atmosferică. Există două variante principale, cu mercur și metalic (aneroid).
Cel cu mercur este alcătuit dintr-un tub cu mercur, închis în partea de sus și introdus cu capătul de jos într-un vas cu mercur. Aerul apasă asupra mercurului din vas, determinând o mișcare corespunzătoare a coloanei din tub, în funcție de presiunea atmosferică.
Varianta metalică (aneroid) are o capsuă (cutie) metalică vidată, al cărui capac este în legătură cu un resort. Presiunea deformează capsula, care se deformează, transmițând mișcarea prin resort unui sistem de pârghii și, de aici, unui indicator de cadran.
ÎNCLINOMETRU – instrument compus dintr-un cadran gradat și o limbă grea, cu un indice care arată unghiul de înclinare transversală sau ruliul unei nave în grade. Unele înclinometre sunt prevăzute și cu un dispozitiv similar, pentru a indica tangajul.
În imagine „înclinometru cu pendulă”, model 1890, din colecția Muzeului Național al Marinei Române.
SEXTANT – instrument care servește la măsurarea înălțimii aștrilor deasupra orizontului și a unghiurilor orizontale sau verticale între diferite repere pentru a face punctul navei. Constă dintr-un sector de cerc cu o deschidere de 60-70 grade sexagesimale, pe care se poate mișca, în mod concentric, o alidadă. Pe sector se află o oglindă mică (fixă), iar pe alidată una mare mobilă. O lunetă fixată pe sector permite vizarea aștrilor prin oglinda mică. Imaginea astrului se reflectă în cele două oglinzi și poate fi văzută în oglinda mică odată cu orizontul, permițând a lua înălțimea astrului.
Sursa: Muzeul Național al Marinei Române