Ediția din 2024 a Festivalului Carpato – Dunărean, ce se organizează anual la Heidelberg, în Germania, va avea loc în perioada 21 – 23 iunie și va reuni la start organizații culturale din România, Germania, Ungaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova. La ediția din acest an, România va fi reprezentată de Asociația Culturală Georgiana Rusu din Constanța, care va prezenta în ultima zi a festivalului filmul documentar „Gelem – Pe drumul istoriei”, realizat în cadrul proiectului „Khetanes – Împreună”, organizat în 2023 din Granturi SEE.
În orașul cultural Heidelberg din Germania, are loc de ani buni Festivalul Carpato-Dunărean, un eveniment care reuneşte comunităţi din majoritatea ţărilor care se bucură fie de munţii Carpaţi, fie de fluviul Dunărea, fie de ambele și care se dorește a fi o manifestare pentru pace, pentru înțelegere între oameni și pentru o conviețuire armonioasă în Europa. Organizatorul, „Alexandru Ioan Cuza” Gesselschaft fur Literatur, Musik und Kunst e. V. Heidelberg (Societatea Culturală pentru Literatură, Muzică și Artă „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg, înființată în 1991), se implică activ în promovarea valorilor românești în străinătate, printre cele mai sonore evenimente organizate de-a lungul timpului fiind primul Festival Enescu la Heidelberg și Mannheim.
„Este o onoare deosebită pentru noi să fim invitați să reprezentăm România la un eveniment internațional de o asemenea anvergură culturală. Este deja a doua experiență internațională a Asociației Culturale Georgiana Rusu, după cea din 2022, când am reprezentat România la cel mai mare festival de folclor din Europa, World Folklore Festival Côte d’Azur: San Remo – Diano Marina – Cannes, unde am câștigat Marele Premiu, ceea ce înseamnă că munca noastră este recunoscută și apreciată la cel mai înalt nivel”, a declarat Georgiana Rusu, președintele asociației.
Filmul documentar „Gelem – Pe drumul istoriei”, ce va fi prezentat la Heidelberg, a fost realizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu în anul 2023, în cadrul proiectului „Khetanes – Împreună”. Proiectul a fost implementat în baza unei finanțări de 200.000 de euro din Granturi SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), la apelul de finanțare „Sprijinirea inițiativelor culturale despre comunitatea romă”, organizat de Unitatea de Management a Proiectului, în cadrul Programului RO-CULTURA. Filmul prezintă fragmente din istoria comunității rome, promovează tradițiile, obiceiurile, portul popular și limba romilor din județul Constanța și militează pentru incluziune și toleranță.