Directorul Teatrului de Stat Constanța, actorul și regizorul Erwin Șimșensohn, a dezvăluit, în finalul conferinței de presă din deschiderea Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului 2024, visul pe care îl are, acela ca orașul Constanța măcar să candideze și poate chiar să devină Capitală Culturală Europeană.
”Visul meu este ca acest oraș, în 2033, când va fi, probabil, următoarea decernare de titlu, Constanța să fie un candidat foarte serios, poate chiar să obțină titlul de Capitală Culturală Europeană.
Odată la 10 – 15 ani, acest titlu revine către aceeași țară. Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007, în 2021 a fost Timișoara, cred că în 2033 sau 2034 va reveni României.
Această titulatură nu e doar un nume. Această titulatură creează premizele unei dezvoltări și ale unei expuneri extraordinare. Înseamnă investiții europene de lungă durată în patrimoniu, în cultură, înseamnă o deschidere către tot ce înseamnă valori europene, către turism european. Înseamnă o expunere pe care acest oraș o va căpăta la nivel european, o expunere foarte greu de obținut altfel.
Mi s-a spus că este utopic, că s-a mai făcut, că s-au mai spus lucruri de genul ăsta cu ani în urmă de către unii politicieni. Eu nu sunt politician. Și vă spun că visez la acest lucru nefiind constănțean, pentru că sunt absolut convins că orașul are potențialul să atingă acest lucru.
Există o bogăție culturală enormă, nevalorificată. Dacă ne gândim la tot ce înseamnă moștenirea confluențelor, tradițiilor și obiceiurilor minorităților etnice din Constanța, dacă ne gândim la tot ce înseamnă patrimoniul construit care poate fi refăcut și valorificat, transformare multor spații în spații culturale și, în primul rând, resursa umană atâția oameni talentați: scriitori, pictori, muzicieni, actori, regizori…
Acest oraș are potențialul să atingă acest deziderat. Cu o singură condiție. Ca toate păturile societății să fie împreună. Nu poate să facă nici Erwin, nici domnul Mitroi, nici domnul Chițac, nimeni nu poate să facă singur acest lucru. Un astfel de demers se poate face, se poate atinge numai dacă clasa politică, indiferent de zonă, stânga – dreapta – centru, presa cu un rol vital, societatea civilă, mediul universitar, mediul de afaceri, mediul cultural, toți, vom fi împreună și vom reuși împreună să creăm lucruri, care să ne ducă încet – încet spre acest vis. Și dacă vom visa împreună acest lucru, cred că el se poate întâmpla.
Durează. E un proces de durată. Se face un dosar de candidatură, care, întâi, trebuie să treacă de o preselecție națională. Se face o listă scurtă de patru – cinci orașe, iar decizia finală o ia un juriu de la nivelul Comisiei Europene. Un juriu de experți internaționali, la nivelul Comisiei Europene, care analizează dosarele, în fața căruia reprezentanții orașelor merg și prezintă proiectele de candidatură. Eu aș vrea ca împreună să visăm și sper ca SEAS să fie o primă cărămidă la acest eșafodaj” a spus Erwin Șimșensohn.