Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește, în Sala Acvariu, expoziția de artă și antropologie ”GLOSAR, rezidență”, al cărei vernisaj se va desfășura vineri, 4 octombrie 2024, de la ora 18.00. Expun artiștii și antropologii Alexandru Vârtej, Andreea Pielescu, Andreia Pîrvu, Camelia Aramă, Lena Ciobanu, Matei Emanuel, Maria Guțu, Matei Rădulescu. Curatorul expoziției este Alexandra Elisabeta Moț. Expoziția va fi deschisă în perioada 4 – 22 octombrie 2024.
Cea de-a doua ediție a rezidenței „Artă și Antropologie” aduce în fața publicului la MNȚR o serie de lucrări de artă și cercetări interdisciplinare ce explorează adaptările subtile și radicale din comunitate locală Luncavița, Tulcea, aflată la granița dintre tradiție și modernitate.
Dacă expoziția „Aici a fost cândva o apă” (MNȚR, septembrie 2023) s-a coagulat în jurul hărții mentale a bălții, cea de-a doua expunere a cercetărilor artistice și antropologice stă sub semnul glosarului. Participanții, familiarizați cu eco-nostalgia colectivă a localnicilor, au pătruns acum în micro-universurile personale și au căutat să se apropie de ritmul care-i mișcă pe oameni zi de zi. Fragmentele asamblate în discursul expozițional recuperează realități pierdute, stări ale locului și ipostaze actuale ale conviețuirii dintre localnici și lumea înconjurătoare.
Obiectele artistice și documentare preiau materialitățile domestice și suprafețele sensibile descrise de vocabularul local pe care participanții și l-au însușit, iar formula glosarului organizează conceptual pasajele disparate și punctele comune ale descoperirilor din teren. Fiecare cuvânt din vocabularul local, explicat și plasat în contextul regional, reprezintă un hipernim pentru o serie de teme care se regăsesc în cercetările antropologice și artistice. Cuvintele regionale cu etimologii din limba turcă, bulgară, ucraineană – cerdac, zăton, prival – sau neologismele – panou fotovoltaic, tricicletă electrică – trimit la subiecte precum relația cu natura, rolurile de gen, negocierea tradiționalului cu modernitatea, ritualurile magice și „acareturile” din proximitatea existenței umane.
Rezidența Artă și Antropologie este un proiect interdisciplinar care și-a propus să familiarizeze artiști și antropologi cu arealul Dobrogei de nord. Fostă zonă inundabilă a Dunării, în prezent teren agricol, spațiul din jurul localității Luncavița, a servit, pentru al doilea an consecutiv, ca teren de cercetare și explorare pentru 12 artiști și antropologi.