Oscilez între două idei, atunci când încerc să definesc filosofia Târgului de Crăciun Constanța 2023: nu da porcului caviar și oamenii nu visează la terci de orez, dar dacă asta primesc, asta consumă. Înainte de a scrie textul care urmează, am băut două pahare cu vin fiert cu organizatorul comercial al evenimentului, nuanța asta este importantă, veți vedea mai târziu de ce, am făcut, împreună, o talpă prin hărmălaia generală din Parcul Oleg Danovski, am dat la presa adevărată imagini de la intervenția pompierilor la ghinionul moț cocoț al Roții Panoramice înțepenite.
Roata înțepenită n-a interesat pe nimeni. Cu excepția câtorva martori oculari, care îl înjurau pe nea Verjil în timp ce livrau live-uri pe Facebook, restul lumii era mult mai interesată să încingă hore la scena aflată la o aruncătură de băț și să bage ceva la maț, fie o scoveargă, fie un pahar cu vin fiert. Nu încerc să minimalizez incidentul. Ar fi fost bine să nu existe. Dar, păstrând proporțiile, în Cappadocia, acum vreo câteva luni, niște turiști străini au fost dați de pământ cu balonul, ba unii parc-au și mierlit-o. O fi fost vreo anchetă și la ei, dar vă garantez – tot ca martor ocular – e o înghesuaială atât de mare la zburatul cu balonul încât a crescut prețul la 200 – 250 de euro ora de zbor pe cap de papagal furajat. Un pic mai scump decât avionul dus-întors până acolo.
Ziceam că Târgul de Crăciun este un târg, adică un loc unde vii să mănânci și să bei, iar dacă ai niște copchii de cărat după tine acolo, există și posibilitatea de a-i da, contracost, într-o tiribombă, un carusel, o mașinuță. Nu este o manifestare tip Orășelul Copiilor, unde cvasimajoritatea locurilor de joacă sunt gratis pentru public (fiindcă au fost plătite de tanti Primăria Constanța din buget, adică din banii tuturor cetățenilor plătitori de taxe), ci este contracost, fiindcă niște privați au plătit chirie pe loc, plătesc curent, șamd. CONTRACOST! Oriunde în lume, fie că vorbim de Sibiu – Cluj – București, fie că vorbim de Viena – Praga – Berlin, este LA FEL. Ai bani, te dai cu tiribomba, n-ai, îți curg mucii privind și atât. Așa e în lumea de dreapta, ne place sau nu.
Cât privește băgatul la maț, fiindcă aci a fost revoluție mare (aș scrie degustatul sau altfel, dar clefăitul din cutii de carton și șervețele nu se încadrează la poza asta, s-avem rezon!), și ăsta funcționează tot pe principiul portofelului. N-ai bani sau nu-ți convine cât e scovearga, nu cumperi. Nu aleargă nimeni după tine să ți-o vâre pe gât. E scumpă scovearga? Da, e NESIMȚIT DE SCUMPĂ, dar prost nu e ăla care cere, prost e ăla care dă. Prețurile nu-s mai mici nici la București, nici la prealăudatul Sibiu, nici la umflatul cu pompa Cluj. E scump păhărelul cu vin? Băi, e atât de NESIMȚIT DE SCUMP, c-ai putea să îți cumperi o sticlă de un kil juma, pe care să o fierbi și să o bei ca un porc fericit în odaia ta de bloc. Dar, de asemenea, nici pe ăsta nu ți-l îndeasă vreun un negustor printre amigdale. Se vând ceafă de porc și mici? DA, băi nene, se vând, fiindcă ASTA se mănâncă în România: ceafă de porc și mici. La Praga, la Viena și la Berlin, nemțălăii și cehii se îndoapă cu tot soiul de cârnați: simpli, cu ierburi, cu cașcaval, cu tocătură măruntă sau făcută din topor. C-așa e la ei. Pe acolo NIMIC nu e sub 6 euro, vă confirmă sussemnatul, care a fost pe-acolo și-a consumat un cârnat înfipt într-o baghețică, cu muștar și ketchup ieftinache, la bidon. Și, prin târgurile lor de Crăciun, n-am prea văzut nimic gătit la tarabă sub 6 euro. Totul, vorba reclamei, DE LA 6 euro ÎN SUS!
Dacă arată a bâlci? O, DA! Fiindcă Primăriei Constanța i-au plăcut mai mult limbile duioase pe ouțe și pupăturile în domnul kur, decât criticile constructive, plus sugestiile de mai bună organizare, și pentru că se vede din avion că i-a luat prin surprindere Crăciunul. N-au știut, măi, nene, micuții, că e-n decembrie… O fi greșit vreun tâmpit calendarul de la nea Verjil din birou și, după noiembrie, venea martie sau aprilie. Am scris în mai multe rânduri despre lipsa de spectaculozitate, de butaforii care să te ia prin surprindere, de lipsa de înțelegere a dorinței publicului municipal de a fi deasupra Târgului din Băicoi, unde sunt mașini de dat cu pumnul, mașinuțe de lovit între ele și macarale alba-neagra de tras iepuri chinezești infecți. Am mai scris și că Moș Crăciunul la care merg copiii pentru o poză (pentru fotografii trebuie să ai fotografi…) trebuie să fi depășit vârsta studenției, că atelierele trebuie să fie ateliere de iarnă, nu căcănării, că nu aduci pe scenă artiști angajați la buchet sau kilogram, că, că, că. Și, mai ales, că TREBUIE SĂ COMUNICI CU INTELIGENȚĂ. Mă întreb și astăzi de ce trebuie să anunți Târgul de Crăciun Constanța de parcă ar fi ăla din față de la Schonbrun, cu arome de turtă dulce, portocală și scorțișoară, când știi că vor fi miasme de mici și vin ieftin, încălzit cu zahăr ca să evadeze din starea de poșircă… Mai adaug ceva: Dacă vrei să faci un târg de Crăciun, ori îl faci dintr-o bucată, ori îl faci din 3-4, ceea ce e garanția eșecului și lași să cadă vina pe organizatorul comercial, ăla pe care îl vede lumea…
Una peste alta, însă, dragi cetățeni, care v-ați pierdut vremea s-ajungeți la acest moment al textului, mă-ntorc la dilema dintru-nceput: nu da porcului caviar și oamenii nu visează la terci de orez, dar dacă asta primesc, asta consumă? Răspunsul l-am găsit la fața locului. Parcul Oleg Danoski era plin de lume care se foia de ici colo, care horpăia vin fiert, cozi la toate, TOATE, cașcarabetele care vindeau clătite cu prețuri obraznice și porumb fiert scos de la congelator cu de la 3 euro în sus.
Băi, eu cred că le place așa.